Biografie

Carla Stoop – de Hont, is in 1958 geboren en opgegroeid in Amsterdam in een zeer muzikale familie. En zoals haar moeder altijd graag vertelde, is zij van jongs af aan zingend door haar leven gegaan.
Thuis, op de fiets, op straat, kortom overal kon je haar horen zingen. En eigenlijk doet ze dat nog steeds. Met soms verbaasde blikken, maar gelukkig ook heel vaak met een vriendelijke lach van mensen op straat tot gevolg.
Tegenwoordig kan zij ook heel gelukkig zijn wanneer zij voor en samen met haar kleinkinderen zingt. Net als dat zij vroeger deed, toen haar kinderen nog klein waren.

Haar vader en moeder zongen graag, dus werd er thuis en onderweg in de auto, door de familie veel samen gezongen. Met name oud Nederlands repertoire en ook meerstemmig.
Op die manier heeft zij al heel vroeg geleerd de tweede stem te zingen, iets wat zij nog steeds heel graag doet. Ook werd er thuis veel piano gespeeld door haar vader en oudere zusters en Carla ging vanaf haar 7e ook op pianoles.

carla_piano

Ondanks tijdelijke tegenzin, rondom haar 13e, is zij toch doorgegaan met deze lessen en is zij uiteindelijk, na haar MAVO/HAVO studiejaren, op haar 20e naar het Sweelinck Conservatorium gegaan om daar Algemeen Muzikale Vorming, een opleiding tot muzieklerares, te gaan volgen.
Zij heeft in die twee jaar ook klassiek pianoles, dwarsfluitles en klassiek zangles gehad. De basis voor een goede zangtechniek, waarvan zij nu nog steeds profijt heeft, is in die twee jaar conservatorium gelegd.

Inmiddels ontmoette zij haar man, is zij getrouwd en omdat de studie tóch niet helemaal was wat zij zich ervan had voorgesteld, heeft zij na twee jaar besloten te stoppen en is fulltime moeder geworden.
Een beslissing waarvan zij nooit spijt heeft gehad. Want voor piano- gitaarspelen en zingen, heeft zij altijd voldoende tijd weten te vinden. Hoewel zij gitaar alleen ’op gehoor’ speelt. Op piano begeleidde zij zichzelf in nummers van o.a. Michel Legrand en Burt Bacharach. In Amstelveen, waar zij 37 jaar heeft gewoond, heeft zij ook nog een paar jaar bij een Amstelveens klassiek koor gezongen en klassiek zangles gehad. in 2019 zijn zij en haar man Robin teug naar Amsterdam, in het centrum, verhuisd.

Toen zij rond haar 50e via een goede vriend in contact kwam met zanglerares Elly Machtel, heeft zij besloten het roer om te gooien, de klassieke zang te laten voor wat het was en zich geheel te gaan richten op de Jazz. Inmiddels heeft zij haar repertoire uitgebouwd tot een lijst van een kleine 60 nummers, voornamelijk Jazz Standards. En zij is nog steeds lerende, vindt keer op keer weer nieuwe nummers die zij graag aan haar repertoire toe wil voegen. Zij heeft regelmatig op ‘Open Mic’ avonden opgetreden en ook nog één jaar de opleiding ‘Djam’ in Amsterdam gedaan. Maar zij ging toch liever in de praktijk ervaring opdoen, met regelmatig lessen bij Elly Machtel en later ook nog bij Ilse Huizinga.

Met Elly Machtel is zij, voor het eerst in 1999, meegegaan op een zangreis naar Spanje. Ook voor het eerst helemaal alleen op vakantie en zij heeft daarover, zichzelf begeleidend op de gitaar, het nummer ‘Zingen in de Zon’ gemaakt, de naam van Elly’s zangreis-organisatie.
Inmiddels gaat zij mee met ‘Jammen in de Zon’, samen met andere vocalisten en instrumentalisten. Zij geniet altijd weer van het samen muziek maken en leert nog steeds tijdens de lessen van Elly, Ilse en de combolessen.

in 2016 heeft zij bij ‘Amsterdam Musical’ in de musical ‘Annie’ gespeeld. In het ensemble en in een kleine rol als Mrs. Roosevelt. Dat was nog een grote wens van haar en het was een hele bijzondere en leerzame ervaring.

Door de jaren heen heeft zij ook op een aantal bruiloften en uitvaarten gezongen. Door die ervaringen is zij niet meer nerveus voor een optreden. Er is nog wel een gezonde spanning overgebleven, maar bovenal geniet zij heel erg van een optreden.
Ook heeft zij met veel plezier in een aantal Jazzcombo’s gezongen en regelmatig op getreden. Momenteel vormt zij samen met een gitarist en een drummer een Jazz trio. Waarmee zij ook optreedt.
Haar grootste doel is om het verhaal van het lied te vertellen en daarmee de luisteraar blij te maken en/of te raken.